De rennen Renreglement Nat. renkalender Int. renkalender  
     
  De rennen   
     
 

 

Whippets zijn, evenals alle windhonden, zichtjagers. Dat wil zeggen dat ze een met het oog ontdekte prooi proberen te vangen, daarbij gebruik makend van hun enorme snelheid. Deze eigenschap geeft u de gelegenheid om op een leuke manier met uw hond aan sport te doen: windhondenrennen of coursing. Dit zijn plezierige, sportieve en gezonde activiteiten voor hond én baas. Uw hond moet immers als deelnemer in goede conditie zijn. Dat betekent ook voor u veel wandelen, liefst in een flink tempo.

Whippets vinden het heerlijk om zich op de renbaan uit te leven. Dat kan natuurlijk ook in het vrije veld, maar op de renbaan zijn nu eenmaal geen obstakels en dreigende gevaren. Het is er dan ook veel veiliger dan in de vrije natuur. De natuurlijke onstuimigheid van de whippet maakt hem blind voor eventuele gevaren. Als hij een 'prooi' ziet, jaagt hij tot hij deze te pakken krijgt. Aan deze verleiding kan hij niet weerstaan, door zijn instinct. Op de windhondenrenbaan rent de hond tegen soortgenoten van ongeveer gelijke snelheid achter een kunstprooi aan die aan een touw wordt voortgetrokken. Deze prooi bestaat uit een wit stukje kunstbont. Als het terrein nat en modderig is, worden er vaak nog wat stukjes wit plastic aan bevestigd, zodat de prooi goed zichtbaar blijft.
Er zijn drie prachtige renbanen in België met de door het F.C.I. erkende bijhorende windhondenrenverenigingen. In Awans (Luik), Beringen en Westerlo worden er rennen georganiseerd. Het seizoen start begin maart en eindigt begin november.
De rennen evenals de coursing vallen onder het waakzaam oog van de landelijke Commissie voor WindhondenRennen. Deze commissie kijkt streng toe of er zich geen wanpraktijken zouden voordoen zoals: doping, mishandeling, enz.... Wanneer dit toch zou gebeuren, worden de deelnemers geconfronteerd met schorsing en gerechtelijke vervolging. De meeste renverenigingen zijn dan ook aangesloten onder de "Federation Cynologique Internationale" (FCI) en daar komt de gezondheid en het welzijn van de hond op de eerste plaats.

Wanneer het u leuk lijkt om met uw whippet deel te gaan nemen aan de rennen of coursing, neem hem dan al op jonge leeftijd mee naar de renbaan. Zo raakt hij alvast gewend aan de geluiden, het publiek en de hele entourage.
Laat hem kijken naar de honden die op de baan aan het rennen zijn en geef hem eens een stukje kunstbont om mee te spelen. Als hij geïnteresseerd is, mag hij het zelf proberen. U begint met een kort stukje, om te kijken of hij de kunstprooi daadwerkelijk achtervolgt. Langzamerhand zal de hond steeds meer geoefend raken, tot hij een hele baan van 350 meter kan rennen.
U mag dit niet te snel en te dikwijls doen. Zelfs al bezit de jonge hond uitzonderlijke kwaliteiten. Vergeet niet dat een hond pas volwassen is op een leeftijd van 13 à 18 maanden. Beheerst hij dit eenmaal (solo-rennen, muilkorf, starthok...), dan kan hij het samen met andere honden proberen. Het is van belang dat de hond alleen maar aandacht heeft voor de prooi en niet probeert om de andere honden in zijn buurt te bijten. Dit komt niet vaak voor, maar om elk risico te vermijden dragen de renhonden altijd een lichtgewicht muilkorfje van heel dun ijzerdraad of plastic.
Een windhond die probeert een andere te bijten tijdens het lopen wordt door de jury gediskwalificeerd en geschorst. (tijdelijk verbod om deel te nemen aan windhondenrennen; volgens het renreglement)
Als uw whippet alle regels van het spel door heeft en hij officieel gemeten is, kan hij een rencertificaat behalen. Dit certificaat is vereist om aan officiële wedstrijden deel te kunnen nemen.

Officiële maten voor de whippets:

Teven: tot en met 48 cm schofthoogte
Reuen: tot en met 51 cm schofthoogte

De whippets die deze maten overtreden moeten in een aparte categorie lopen; Sprinters. Zij mogen deelnemen aan elke wedstrijd behalve aan de twee Internationale kampioenschappen:Wereld en Europees Kampioenschap.

Sprinters
reuen met een schouderhoogte tussen 51 en 55 cm.
teefjes met een schouderhoogte tussen 48 en 53 cm.

A-klasse
reuen en teefjes die voldoen aan de officiële maat. Een hond komt hier terecht door promotie vanuit de B-klasse.

B-klasse
een beginnende renhond die voldoet aan de officiële maat,start in deze klasse. Via promotiepunten of degradatiepunten kan de hond naar de A-klasse of C-klasse overgaan.

C-klasse
een hond komt hier terecht door het behalen van degradatiepunten in de B-klasse.
meestal komen honden hier terecht door ouderdom, kleine schofthoogte, laag gewicht, enz...