Geschiedenis

Rasstandaard

 
     
     
 

Rasstandaard van de Whippet

 
     
  Algemeen
 


Evenredige combinatie van spierkracht en sterkte met sierlijke elegante belijning. Gebouwd voor snelheid en werk. Alle vormen van overdrijving dienen vermeden te worden.

Eigenschappen


Een ideale metgezel met groot aanpassingsvermogen in zowel huiselijke als sportieve omgeving.

Temperament


Zachtaardig, aanhankelijk, evenwichtig karakter.

Hoofd & schedel


Lang en droog, van boven vlak, naar de neus smaller toelopend, lichte stop, tamelijk breed tussen de ogen, kaken krachtig en scherp besneden, zwarte neus, bij blauwe dieren is een blauwachtige neus toegestaan, bij leverkleurige dieren een neus in gelijke kleur en bij witte of bonte honden is een vlinderneus geoorloofd.

Nek


Lang, gespierd, sierlijk gebogen.

Ogen


Ovaal, helder, zeer wakkere uitdrukking.

Oren


Roosvormig, klein, fijn van samenstelling. (textuur)

Kaken


Krachtige kaken met een volmaakt regelmatig en compleet schaargebit, dat wil zeggen de tanden van de bovenkaak moeten goed sluitend over de tanden van de onderkaak passen en rechtstandig in de kaak geplaatst zijn.

Voorhand


Schuin en gespierd, de schouderbladen doorlopend tot de bovenkant van de wervelkolom waar zij zich duidelijk moeten aftekenen. Voorbenen recht en rechtstandig. Het front niet te breed, polsen sterk met lichte vering, ellebogen goed onder het lichaam geplaatst.

Lichaam


Zeer diepe borstkas met volop ruimte voor het hart, duidelijk belijnd, brede rug, stevig, ietwat lang; met een duidelijke welving over de lendenen maar niet gebocheld. Lendenpartij moet de indruk geven van kracht en vermogen, ribben goed gewelfd, de rug gespierd.

Achterhand


Krachtig en breed op de dijen, knieën goed gehoekt, hakken goed laag geplaatst, goed ontwikkelde tweede dij, waardoor de hond in staat is veel grond te beslaan en grote stuwkracht te tonen.

Staart


Geen bevedering (lange haren), lang, geleidelijk dun uitlopend, in actie in een licht opwaartse boog gedragen, echter niet over de rug.

Voeten


Nette welgevormde voeten, goed ingesneden tussen de tenen, kootjes goed gebogen, voetzolen dik en sterk.

Gangwerk


Vrij, met achterbenen die goed onder het lichaam gebracht worden om stuwkracht te ontwikkelen. Voorbenen moeten ruim naar voren gebracht worden, laag over de grond, zuiver in het komen en gaan. De algemene beweging moet niet te houterig, hoog dravend (steppend) kort of trippelig zijn.

Beharing


Fijn, kort, dicht in structuur.

Kleur


Iedere kleur of combinatie van kleuren is toegestaan.

Groote


Hoogte reuen 47 - 51 cm (18 1/2 - 20 inches), teven 44 - 47 cm (17 1/2 - 18 1/2 inches) Ren-teven mogen 48 cm zijn.

Fouten

!
Iedere afwijking van de voorgaande punten moet als fout worden aangemerkt en de ernst waarmee de fout wordt beoordeeld moet precies in overeenstemming met de graad daarvan zijn.
N.B.
Mannelijke dieren moeten twee klaarblijkelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.